Sport voor gehandicapten: Wat is een dwarslaesie?

Als je niet degene hebt waar je van houdt, moet je van degene houden die je hebt…. Ik heb het niet over mijn man, maar over mijn levensweg. We hebben niet alles wat ons overkomt onder controle, maar we hebben nog steeds deze vrije keuze die ons in staat stelt om onze persoonlijke toets aan ons lot toe te voegen. Het ongeluk dat me verlamd maakte, betekende een groot, pijnlijk en moeilijk keerpunt. Dankzij de handicap heb ik het gevoel van sociale betrokkenheid, waardigheid en de vreugde van het vechten met mezelf teruggewonnen, terwijl ik mijn handicap voor een moment probeerde te vergeten.

Wat we vaak handisport noemen is een sport waarvan de regels zijn aangepast zodat deze kan worden beoefend door mensen met een lichamelijke, geestelijke of zintuiglijke handicap.

Een paar maanden na mijn ontslag uit het ziekenhuis bewonderde ik deze jonge rolstoelsporters. Voor mij waren het voorbeelden van wil, dynamiek en vastberadenheid. Net als zij, besloot ik toen om het onder ogen te zien, om het leven in de ogen te kijken. Ik heb mezelf doelen gesteld en kreeg veel voldoening.

Er zijn een paar jaar verstreken en ik ben nog steeds betrokken bij de topsport. We zijn momenteel minder dan twee jaar verwijderd van de Paralympische Spelen van Tokyo… en ik wil mijn buik vol schreeuwen.


Na enkele grote overwinningen in de handbike te hebben behaald, ben ik nu ook gepassioneerd door de para-triathlon (zwemmen, racen, handbike) en omdat je groot moet kunnen denken en hoog moet kunnen mikken, heb ik de motivatie om te proberen me te kwalificeren voor de 2020 Paralympische Spelen in één van deze disciplines. Maar deze motivatie is besmet. Een volledige dwarslaesie onder de 10e borstwervel plaatst mij, in de verschillende sportdisciplines die ik beoefen, in de klasse van de minst gewonde atleten. Dit betekent dat ik vecht tegen mensen die bijvoorbeeld hun gevoeligheid zijn kwijtgeraakt in een nog steeds functioneel been.

Natuurlijk, de verscheidenheid aan verschillende soorten handicaps vereenvoudigt de taak van de classificeerders niet. Ze denken dat ze het juiste doen, maar ze doen dit met een geldige geest die in de meeste gevallen de specifieke kenmerken van elke handicap niet kent.

Dus wat zijn al die geheimen van polichinella die de leugens omringen? Het is goed om te zien dat sommige mensen zich een dag lang vrijwillig in een rolstoel hebben gestald, zodat ze het dagelijks leven van degenen die in hun fysieke integriteit zijn aangetast, beter kunnen begrijpen. Helaas is dit slechts een lokmiddel dat de werkelijkheid niet weerspiegelt. Het feit dat je geen bustoon hebt, werpt je naar voren op het kleinste steentje op de weg zonder dat je een inhaalslag kunt maken. En ik heb het niet over spasmen en andere veranderde fysieke functies.

Laatst reisde ik met de trein naar een afspraak. Achter me, zittend op andere plaatsen, waren de kinderen achter me een beetje aan het rommelen en mobiliseerden ze onbedoeld mijn oren.

Lachen, schreeuwen, leven…. gelukkig en zorgeloos…. spelletjes, chicanes bezetten de wagen.

Dan komen de woorden van raadsels die de kinderen elkaar vragen naar mijn oren:

– Wat heb je liever? Eet je je boogers met ketchup of drink je hondenpis met kaneel?
Je weet waarschijnlijk weet dit spel, wat van het ergste lijkt het minst erg of het meest draaglijk voor u?

Dus laten we vandaag samen spelen, één vraag, één vraag, één vraag, waarop je zo eerlijk mogelijk moet antwoorden. Wat kiest u als het ergste tot u komt: een been laten amputeren of een dwarslaesie?

Mijn hand te snijden (niet het been, het spel heeft het al gedaan….) dat de meesten van u zal hebben gekozen om te worden geamputeerd met een been, de minst slechte in uw ogen, in de ogen van al degenen aan wie ik de vraag heb gesteld.

Met het ene been, heeft u nog steeds het andere been waarmee u nog steeds weet hoe u uzelf moet ondersteunen en bovendien, met of zonder krukken, een prothese en u houdt de verticaliteit in stand. Een mechanisch probleem, al met al. De bios van de lichaamscomputer zelf wordt niet bereikt. Terwijl een dwarslaesie…… We hebben het hier over het ruggenmerg, het centrale zenuwstelsel, de stam en niet over één van de benen of armen.

Het aangetaste beenmerg, een heel complex fenomeen, is verstoord en op vele parameters. Verlamming…. De benen natuurlijk, maar al was het maar… de inwendige organen van de blaas, darmen, het middenrif, de babymachine zijn aangetast. Bloedcirculatie in de aangetaste onderste ledematen, vroege osteoporose, drukzweren als gevolg van de koudegevoeligheid van de huid, schokken, spasmen, onvrijwillige spiersamentrekkingen in het gewonde gebied die pijnlijk zijn en u verhinderen om ‘s nachts te slapen…

Ondanks de psychomotorische oefeningen die artsen ons laten doen, komen veel dingen niet terug.

Poll, katheter, klysma, blauwe pil, eindelijk, tenminste in Franstalig Zwitserland, ontdekt het publiek het, leert het…. ja, rolstoel, dwarslaesie, het is niet “dat” de benen…. er is al het andere…. er is al het andere…

Een recent onderzoek toont aan dat verlamden de droom om weer te kunnen lopen op de 4e plaats hebben gezet. Vierde!

In 1: blaas en darmen, een onveranderde werking vinden

En 2: einde van de neurogene spasmen en pijnen die het met zich meebrengt

En 3: een seksueel leven, moeder of vader worden, zich voortplanten, de geneugten van het vlees

En 4: wandelen……….
Ook als geamputeerde met een prothese of uitgerust met een exoskelet.

Weet je, je hebt me gezien, ik sta en loop weer dankzij TWIICE, het exoskelet ontwikkeld door EPFL. Natuurlijk, een droom, wandelen, realiseer je je dat? Lopen, staan, weer verticaal worden, niet langer een dubbel vierkant zijn. Voor de gemiddelde persoon wordt het essentiële bereikt: staan. Maar voor mij, niet alleen… en veruit niet. Deze verticaliteit geeft me een betere bloedcirculatie in mijn onderste ledematen, een minder onsamenhangende darmdoorvoer, een mineralisatie van mijn botten dankzij de schokken en druk van de staande houding. Hier ligt ook de grote vooruitgang van TWIICE.

En dan heb ik het nog niet over de neurogene pijn die is verlicht door de inspanningen die nodig zijn om TWIICE onder controle te krijgen. Oefening in de sport, de productie van natuurlijke endorfines die ons in staat stellen om de pijn te overwinnen die gepaard gaat met duurzame sportactiviteiten. Dit is een van de geheimen van het beheersen van deze andere specifieke pijnen die gepaard gaan met een dwarslaesie. Ik ben altijd al een sportman geweest en het ongeluk heeft dat niet veranderd.

Toen ik hoorde dat ik in een rolstoel zou blijven zitten, toen sommige dokters me deden inzien dat ik nooit meer zou lopen, zei ik tegen mezelf dat ik zou blijven wie ik ben. Verlamming raakt mijn lichaam aan, maar niet de essentie, de vlam van mijn leven, de persoon die ik ben. Sport is voor mij vandaag de dag hetzelfde instrument als voorheen, de manier om mijn lichaam te verheugen…. en nog meer, het is een medicijn geworden.

Zoals Pierre de Coubertin zo goed zei: “Het belangrijkste in het leven is niet de triomf, maar de strijd. Het belangrijkste is niet om gewonnen te hebben, maar om goed gevochten te hebben”.

Ik heb gevochten in de competitie, ik heb mezelf en vaak ook mijn concurrenten voor me gewonnen. Ik raakte verwikkeld in het spel, beklom de trap naar het wereldkampioenschap paracycling en werkte hard om mijn droom om mee te doen aan de Tokyo Games te verwezenlijken.

Maar, er is een “maar”…. In de gehandicaptensport is er waarschijnlijk minder doping, er is minder doping, er zijn onrechtvaardigheden die worden gedaan door ambtenaren die zeggen dat ze willen dat we goed zijn. De classificeerders zijn ervan overtuigd dat ze het juiste doen als ze doof en blind zijn geworden voor de realiteit van een handicap, ze zien en luisteren niet meer. Ruggenmergletsels moeten vechten tegen geamputeerden omdat ons wordt verteld dat dit soort handicaps identiek zijn.
In de competitie sta ik op het podium met atleten die kunnen lopen, staan, zelfs zonder krukken…

In een rennende rolstoel vecht ik tegen mensen die met twee benen in hun stoel stappen, die alle rugspieren hebben, die met hun buste en armen nog harder kunnen duwen, en ik krijg te horen dat het dezelfde handicap is!

De regels zeggen dat bij het zwemmen geen extra middelen zijn toegestaan. Maar is het niet eens toegestaan om te proberen om met mechanische middelen een beetje dichter bij een geldig lichaam te komen om op een rechtvaardigere basis tussen concurrenten te kunnen vechten?

Als we deze redenering volgen, waarom zouden we dan geen wielen onder een rolstoel toelaten, zouden we dan niet liever alleen met de kracht van onze armen over de grond kruipen? Waarom, in de atletiek, zijn bladen toegestaan? Op dezelfde manier moeten geamputeerden dan op één voet springen of op hun handen vooruit bewegen. Bij het zwemmen is het mij verboden om drijvers te gebruiken, waardoor ik nog meer last heb van mijn handicap en mijn benen als ankers moet accepteren. Waarom heeft de blinde loper dan recht op een gids? Waarom krijgen blinde voetballers een geluidssignaal? Zijn de regels echt gemaakt om ons te verafschuwen van de sport en ons nog meer te laten zinken?

Ik blijf deze droom van de Spelen najagen, maar meer dan wat dan ook, zal ik doorgaan op het pad van persoonlijke sportieve avonturen. Ultra-paracycling, Ironmans op mijn eigen manier, want voor de kracht van de natuur sta ik alleen voor mijzelf. Ik voel me als ik hoog in mijn macht ben geweest en in de afwijking van het lijden. Ik vecht niet tegen mensen die te horen krijgen dat hun handicap gelijk is aan de mijne, terwijl ik weet dat het niet waar is.

Gehandicaptensporten moeten de integratie van gehandicapten onder de gehandicapten mogelijk maken of hen in ieder geval in staat stellen om zich een tijdje in een situatie van gelijkheid te bevinden. Vechten om grote sportieve doelen te bereiken, serieus een topsportcarrière na te streven, zijn prestaties die moeten worden gevuld met rechtvaardigheid.